Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, aflat în prezent într-o călătorie în străinătate, a comentat protestul titularilor de patente care are loc în fața clădirii Guvernului, menționând că această reformă ar fi trebuit să fie realizată demult. Totodată, el a dat asigurări că autoritățile vor oferi tot sprijinul necesar antreprenorilor.
„Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000. Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră. Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență”, a scris ministrul pe facebook.
Alaiba i-a îndemnat pe deținătorii de patente „să fim corecți unii cu alții”, menționând necesitatea instalării aparatelor de casă.
„Mărul discordiei – aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, se arată în mesajul ministrului.
De asemenea, el a amintit despre avantajele suplimentare oferite de reformă: „cel mai mic impozit pe venit din Europa, doar 1% din vânzări; plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei, fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil; nu este necesară înregistrarea unei companii; costurile tranziției (în special aparatul de casă) – compensate de stat”.
Amintim că în fața Guvernului, luni, 26 iunie, are loc un protest al deținătorilor de patente. Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că activitatea în baza patentei de întreprinzător a fost extinsă doar până pe 1 iulie și cer revizuirea acestei decizii.