Aleșii locali din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei solicită deputaților PAS să retragă din procedură legislativă proiectul de lege lansat de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, prin care se propune ca agenții economici, care activează în UTA Găgăuzia, și contribuie la formarea bugetului autonomiei să primească restituiri de TVA din bugetul local și nu din cel național, așa cum se face în prezent. O rezoluție în acest sens a fost aprobată recent de către aleșii locali din Găgăuzia, informează MOLDPRES.
Potrivit rezoluției, se propune convocarea unei ședințe a Grupului de lucru pentru examinarea inițiativei legislative ce vizează UTA Găgăuzia și din care fac parte atât deputați din actuala guvernare, cât și cei din opoziție, dar și aleșii locali ai regiunii.
De asemenea, documentul mai prevede organizarea unei ședințe de lucru în Găgăuzia, cu invitarea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a autorului proiectului de lege în cauză, deputatul Radu Marian, pentru „a discuta despre riscurile aprobării unei astfel de inițiative legislative”.
Drept reacție, deputatul PAS Radu Marian a scris pe o rețea de socializare că „proiectul de lege cu privire la returnarea TVA din contul bugetului UTA Găgăuzia este despre eliminarea unor privilegii nemeritate”.
„Evident, este un proces dureros pentru cei care beneficiază de aceste privilegii, însă e unul necesar pentru a avea mai multă echitate în societate. Dacă colectezi TVA de la agenții economici, atunci fii bun și participă la returnarea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele statului”, a declarat Radu Marian.
La 18 iulie, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunţat despre înregistrarea unui proiect de lege, ce ar face mai multă corectitudine în relația dintre bugetul public național și bugetul autonomiei găgăuze. Prin adoptarea acestui proiect de lege, se anticipează, în următorii cinci ani, economii la bugetul naţional de peste cinci sute de milioane de lei, bani care vor putea fi investiţi în toată ţara, nu doar într-o singură unitate administrativ-teritorială.