Deputatul de opoziție Diana Caraman a cerut Secretariatului Parlamentului să vină cu dezmințiri în legătură cu imaginile foto prezentate în cadrul expoziției de la Parlament drept dovezi ale deportărilor din Basarabia și Bucovina. Potrivit deputatului, unele dintre fotografiile de la expoziție nu corespund tematicii și se referă la alte evenimente istorice.

„La începutul săptămânii a fost anunțată cu voce tare o expoziție dedicată deportărilor. Și în contextul adevărului istoric, fac un apel la Secretariatul Parlamentului în legătură cu faptul că în această expoziție sunt fotografii care nu corespund tematicii acesteia. Solicit dezmințire”, a spus Caraman la deschiderea ședinței plenare a Parlamentului.

În sala de ședințe, ea a prezentat copii ale fotografiilor care au fost vernisate în cadrul expoziției ca dovezi ale deportărilor pe teritoriul actual al Republicii Moldova, dar care, potrivit spuselor sale, se referă la alte evenimente istorice.

„Iată o fotografie care este dată ca deportare („deportare în perioada regimului sovietic totalitar – n.r.), dar de fapt este vorba de deportarea femeilor și copiilor evrei pe teritoriul țării noastre; se vede și un soldat al armatei române, când armata română era de partea naziștilor. A doua fotografie, care este dată ca fiind despre deportări, nu are nicio legătură cu deportarea: soldați fasciști capturați la Stalingrad”, a menționat deputatul.

Ea a prezentat și alte fotografii care, potrivit ei, nu reflectă evenimentul declarat în genericul expoziției.

„Deoarece acest lucru a fost exprimat cu voce tare, cer secretariatului să dezmintă aceste fotografii și să obțină totuși dreptatea istorică. Într-adevăr, trebuie să ținem minte despre tot ce s-a întâmplat, inclusiv despre crimele soldaților fasciști de pe teritoriul nostru”, a subliniat Diana Caraman.

Parlamentul a anunțat pe 12 iunie că expoziția este prilejuită aniversării a 82 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei.

„Expoziția de documente și fotografii „Calvarul deportărilor” conține dosarele și listele în original ale persoanelor deportate în perioada regimului sovietic totalitar”, a menționat atunci serviciul de presă al Parlamentului.

Secretariatul Parlamentului nu a comentat deocamdată declarațiile Dianei Caraman.

youtube

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.