România primeste încă o amânare Schengen. Aderarea ţării  la zona de liberă circulație nu se află pe lista viitorului Consiliui pentru Justiţie şi Afaceri Interne care se va desfăşura sub preşedinţia Suediei.

Comisia Europeană s-a angajat că va face tot ce îi stă în putinţă ca România să intre în Schengen în cursul acestui an. Membrii JAI vor discuta, în schimb, despre strategia cu privire la libera circulaţie în următoarele 12 luni.

Europarlamentarii români spun că este foarte clar că singura  posibilitate pentru România de a aderare este să câştige un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Spania preia preşedinţia JAI din 1 iulie.

În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală, deşi România, ca şi Bulgaria şi Croaţia, fusese certificată anul trecut de Comisia Europeană că este gata pentru Schengen, după ani de pregătiri.

observatornews.ro

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.