S-a dat start cazărilor în căminele studențești din Chişinău. A fost lume multă, iar studenţii au stat ore în şir pentru a obţine un loc. Autoritățile au făcut renovări de multe milioane de lei și spun că asigură condiții decente de cazare.

Cazarea in căminele Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) se face în baza unui punctaj de cazare. Acesta este format din nota medie a studentului, punctajul pentru activitățile extracurriculare și punctajul pentru starea familială.

Căminele de la UTM au fost reparate, iar camerele au frigider, internet și mobilier nou. Pentru un loc în cămin, studenţii plătesc cel puțin 450 de lei pe lună, pentru gradul 3 de confort.

„Căminul este renovat de la zero. S-a făcut reparaţie capitală, ferestrele au fost schimbate, sînt termopan. Bucătăriile şi băile, la fel, au fost reparate. Avem Wi-Fi gratuit. Avem trei băi în cămin. La fiecare etaj, este bucătărie, maşină de spălat”, spune Oxana Uzun-Negrescu, intendent, cămin UTM.

„Anul acesta, am cheltuit 3,5 milioane de lei, pentru reparaţii. De 1,5 milioane am cumpărat mobilier pentru cămine. Taxele de cazare faţă de anul trecut nu s-au majorat. Au rămas aceleaşi şi variază în funcţie de gradul de confort de la 450 de lei la 565 de lei”. a precizat Anatol Alexei, şef, Direcția Socială şi Activităţi Studenţeşti, UTM.

Pentru gradul 1 de confort, universitatea tehnică deține peste 1000 de locuri, iar pentru celelalte două grade de confort – aproximativ 2 000 de locuri. Plata anuală pentru cămin se face în avans în două etape.

Cei care nu vor să stea în cămine pot opta pentru închirierea unei locuinte in oraș. Prețul pentru chirii în capitală pornește de la cel puțin 200 de euro pe lună.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.