Situație lipsită de logică, la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Șeful instituției, Iurie Crasiuc, a expediat către sindicate o scrisoare prin care anunță că vrea să concedieze 40 de angajați ai instituției, pentru că aceștia au atins vîrsta de pensionare.

„Prin prezenta, în temeiul art. 87 alin. (1) din Codul Muncii al RM, solicităm Comitetului Sindical al instituției opinia consultativă referitor la concedierea, în legătură cu deținerea statutului de pensionar pentru limită de vârstă (art. 86 alin. (1) lit. y 1 ) din Codul Muncii al RM), următorii salariați (membri de sindicat)”, se menționează în document, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md. Din listă vedem că fără un loc de muncă riscă să rămână cel puțin 13 medici, șefi de servicii, paznici și șoferi.

Sindicatele au venit deja cu un răspuns prin care au precizat că sistemul de sănătate se confruntă cu o criză de specialiști, iar persoanele care se regăsesc în lista de concediere au o reputație ireproșabilă.

„Prin vot unanim Comitetul sindical al IMSP CNAMUP a respins susținerea deciziei conducerii IMSP CNAMUP de a concedia conform art.86 alin.1 lit y 1 din Codul Muncii al RM, în legătură cu deținerea statutului de pensionar pentru limită de vârstă pe membrii sindicatului indicați mai sus. De asemenea, s-a menționat, că în virtutea reputației ireproșabile, vastei experiențe de muncă, fidelității incontestabile față de instituție, cât și ținând cont de situația extrem de dificilă în privința asigurării cu cadre, mai ales, medicale, ar fi oportun să se găsească modalități de a menține în câmpul muncii majoritatea covârșitoare a persoanelor enumerate în listă”.

La momentul redactării acestei știri, serviciul de presă al Ministerului Sănătății nu a comentat situația creată.

noi.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.