Mii de şoferi sunt amendaţi anual pentru că urcă la volan fără permis de conducere sau au documentul anulat. Potrivit poliţiei, 10 la sută dintre accidentele rutiere care au avut loc de la începutul acestui anau fost comise de şoferii care nu aveau niciun drept de a urca la volan. Oamenii legii spun că, deocamdată, nu au pârghii ce le-ar permite să-i sancţioneze mai dur pe conducătorii auto din această categorie.

În prezent, şoferii prinşi la volan fără permis de conducere sau cei care au actul anulat, fie sunt privaţi de dreptul de conduce o unitate de transport, pot fi sancţionaţi doar contravenţional. Numai anul trecut au fost întocmite aproape nouă mii de de procese verbale în astfel de cazuri.

Peste şapte mii de şoferi au fost amendaţi pentru că nu aveau permis sau le era suspendat, puţin peste 800 au urcat la volan fără a deţine categoria auto necesară. Mai bine de 700 au fost sancţionaţi pentru că au dat maşina unei persoane fără drept de a conduce. Iar peste 130 de şoferi au primit amenzi pentru că erau privaţi de dreptul a urca la volan.

În luna iulie, odată cu intrarea în vigoare a unor noi amendamente, oamenii legii pot să suspende permisul de conducere pentru şoferii care urcă la volan băuţi sau acumulează un număr maxim de puncte de penalizare. Doar într-o lună au rămas, temporar, fără carnet 150 de conducători auto.

Anual, poliţia documentează peste un milion de încălcări în traficul rutier.

tvrmoldova.md

Site-ul Primul in Moldova oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.